Kantaron Yağı ve Faydaları

Binbir delikotu, kılıçotu, yaraotu, kuzukıran olarak adlandırılan sarı kantaron otu  tüm dünyada yüzyıllardır  bilimsel ve bitkisel tedavilerde kullanılan değerli bir bitkidir. Yaz aylarında toplanan kantaron bitkisi, yüzyıllardır pek çok hastalığı tedavi etmek üzere kullanılmaktadır. Kurutularak ya da taze olarak işlenerek kullanılan kantaron bitkisi günümüzde de özellikle fitoterapi uzmanları tarafından bitkisel tedavilerde kullanılmaya devam edilmektedir. Sarı kantaron çiçeklerinin toplanarak belirli işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu elde edilen kantaron yağı,  antibakteriyel ve antiseptik özellikleriyle  mikrop önleyici ve iltihap gidericidir. Ayrıca güneş yanıkları da dahil,  çeşitli yanık ve yaraların  tedavisi ile sindirim sistemi hastalıklarının  tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. En yaygın kullanım alanı, hücre yenileyici özelliği nedeniyle  yanık ve yara izlerinin iyileştirilmesidir.  Hafif ve orta derecedeki  depresyon tedavisinde destekçi olduğu, klinik çalışmalarla saptanan kantaron yağının kullanım yöntemleri ve dozajları hakkında bilgi sahibi olunması, gerekli durumlarda doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir.