Modern kent Atça’da kadınlar dayanışmayla üretiyor..
Modern kent Atça’ da kadınlar dayanışmayla üretiyor..
Cumhuriyet’in Egesi Gazetesi -23.01.2021
Türkiye’nin modern imarlı ilk kenti olan Atça, kadınlarının dayanışmasıyla da örnek oluyor. Yaklaşık 2 bin kadına gelir kapısı olan ve 17 kadının yaklaşık bir yıl önce Atça’da kurup işlettiği “Efeler Diyarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin kadın üyeleri; amaçlarının kadınların ekonomik olarak ayakları üzerinde durabilmeleri, sosyal olabilmeleri, üretim yaparken meslek sahibi olmaları olduğunu söylüyor. Ürünlerini Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan Halk Ege Et’te de satan kadınlar, verilen bu destekle amaçlarına bir adım daha yaklaştıklarını belirtiyor.
Aynı zamanda Türkiye’nin çilek üretim üssü olan Atça’da bir dönüşüm yaşanıyor. Güçlerini birleştiren Atça’lı 17 kadın, tüm kadınlara örnek olacak bir dayanışma sergileyerek 2 bin kadına daha gelir kapısı açtı. Kendi evlerinde ürettikleri, çocuklarına da yedirdikleri ürünleri üretip satmaya başlayan kadınlar, üretim yapmanın yanında asıl amaçlarının kadınların ekonomik olarak ayakları üzerinde durabilmeleri, sosyal olabilmeleri, üretim yaparken meslek sahibi olabilmeleri olduğunu söylüyor.
‘EFE YÜREKLİ KADINLAR’
“Efeler Diyarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin başkanı Dr. Müjgan Yıldırımkaya yola çıkışlarını “Bizler efe yürekli kadınlar olarak bir araya gelelim istedik. Dedik ki ‘Efelik bilekte değil yürektedir’. Çoğumuz emekliyiz; faydalı işler yapıp kadının eğitimiyle, kültürüyle, görgüsüyle, bilgisiyle ayağının yere basmasını istedik. Yüreği efe olan her kadını yanımızda görmek istiyoruz” sözleriyle anlatıyor. Her aşamada Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya’nın ve Neptün Soyer’in desteklerini gördüklerini ifade eden Yıldırımkaya, “Bu bir kadın dayanışması olduğu kadar bir kadın hareketidir de. Kadın kooperatifi denilince akla hamur açan, makarna kesen, reçel yapan kadınlar geliyor. Bunlar bizim üretim aşamamızda tabii ki var. Fakat biz kooperatif olarak kültürel faaliyetleri ve ‘gelenekten geleceğe’ Aydın geleneklerimizi uzun vadede yaşatmak, bizden sonraki kuşaklara aktarmak istiyoruz” dedi.